Direktlänk till inlägg 8 september 2011

En naturlig kultur

Av Olle Strand - 8 september 2011 07:27

En naturlig kultur

Först när vi leva naturligt, bli vi friska till kropp och själ. Detta är nakenkulturens mål.

Orden är professor Johan Almkvists, han skrev detta 1936 och sedan dess har det gått en del år åstad. Men naturligt liv och leverne är nog fortfarande rätt bra. I varje fall som princip.

Motsatsen, ett onaturligt levnadssätt, låter inte särskilt hälsosamt...

Men visst, nog går det bra att ha ett hyggligt liv även för en textilinbunden person. Och i vårt klimat är det nog inte så mycket att resonera om, kläder behövs vid utomhusvistelse under huvuddelen av året, så är det förvisso. 

För oss naturister handlar det om att strunta i klädprakten när dessa textila höljen inte behövs av klimatskäl eller på sociala grunder. Vi är inga fanatiker. Vore vi det skulle vi sitta uppe i träden och gnaga på bär och rötter. Och det gör vi ju inte...

När Sveriges Naturistförbund bildades 1957 förklarade interimsordföranden Karl-Johan Saarväli saken så att den nya organisationen vände sig mot kulturell onaturlighet: "Vi tycker inte att bikinibaddräkter och små simbyxor gör den badande mer moralisk". Och denna sanningen äger alltjämt sin fullaste giltighet. Så är det.

Sexualiteten sitter inte i kläderna. Den sitter, som alla mycket väl vet, någon annan stans! Det måste vara fråga om någon form av modern vidskepelse när myndighetsföreträdare i den yrvakna baddräktsdebatt, som organisationen Bara Bröst väckte till liv för en del år sedan, på fullt allvar hävdade att om flickebarnen hade små tygpåsar på brösten, så blev de inte betraktade som sexobjekt... Jo, minsann! Tala om fromma förhoppningar.

"Professorn" på 1930-talet betonade mycket det sexuella lugna som utmärker nakenkulturen. Den enkla sanningen är ofta att föredra framför förkonstling och förklädnad.

Visst, om du känner dig mera tillfreds med att bada insnörpt i tygsjok och band, så gör då detta, för allt i världen.

Men, som vi brukar fråga oss, varför ska din uppfattning tvingas på alla andra?

Om vi naturister nu tycker att det känns bra, bättre, bäst, att uppträda sanningsenligt, varför skulle vi inte få göra detta? Varför behöver du gå i taket för att jag badar naken? Varför måste naturistens sunda klädfrihet på en klippa vid havet medföra rop på polis och myndigheter? Vem hotar vem och varför?

Vi har här att göra med fördomar, och folk som tror sig ha rätten att sätta sig till doms över andra. Samma fördomar som drabbar etniska minoriteter och sexuellt avvikande personer. Jag "vet" att invandrare från Långtbortistan är si och så, därför... Jag "tycker" att homosexulla är äckliga, därför...

Det här fördomsfulla och grötmyndiga sättet att resonera hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle. Samma svenska lagar gäller för både invandrare och för personer som är födda i Sverige, samma regler för schysst uppträdande både på badstranden och på andra orter. Vi naturister i det tjugoförsta århundradet ska inte behöva uppleva att folk skäller oss för blottare och exhibitionister, utmålar oss som samhällsfarliga. Vi ska kräva samma behandling som tillkommer alla, precis alla, människor i ett humanistiskt samhälle.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Olle Strand - 16 mars 2016 07:47


          

Av Olle Strand - 24 januari 2016 07:55


       

Av Olle Strand - 11 januari 2016 21:14


         

Av Olle Strand - 13 december 2012 10:13

Naturism för pengarna!Mer verkstad! Mervärden för våra medlemmar! Naturistföreningar och naturistförbund har bildats för att främja naturismen. I stadgarna för Sveriges Naturistförbund står följande:§ 2, Ändamål och åligganden:Förbundet skall skapa f...

Av Olle Strand - 16 mars 2012 11:52


    Ruta 1: Ideologi, etik och värdegrund En gemensam värdegrund är avgörande om vi ska vara trovärdiga Naturismen är en livsstil i harmoni med naturen. Den utmärks av praktiserandet av allmän nakenhet, och har till ändamål att uppmuntra sj...

Presentation

Aktiv naturism

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ NakisPosten * Naturist Nu! med Blogkeen
Följ NakisPosten * Naturist Nu! med Bloglovin'

Allehanda Naturist

Nakislivet

NakisPosten

NakisPosten - medlemsinformation för Badstugan - Nakenkultur - Gävleborg - Nat-Y-risten


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se